Bazı insanlar toplum içinde, özellikle bir toplantıda veya kalabalıkta kendini ifade edememek ve bununla ilgili çekincelere sahiptirler. Böyle bir durumla karşılaşan bir insan çok heyecanlanır, eli ayağı titrer ve kalbi sürekli çarpar.
Bu ve buna benzer bir çok sıkıntı ile danışmanlara başvuran kişiler var.
Elbette bu durumun altında yatan nedenler çok önemli. Gerekli bilinçaltı çalışmaları ile bu nedenleri ortadan kaldırmak oldukça önemlidir. Ancak mantık düzeyinde de yapılacak şeyler var. Bunlar sistematik şekilde yapıldığında, bu duygularınız yavaş yavaş yerini, güvene ve sağlıklı iletişime bırakabilir.
Bu konuyla ilgili sıkıntı yaşayanlar, aşağıda belirttiğim küçük ipuçlarıyla mantık düzeyinde kendilerine yardımcı olabilirler.
Her kimle konuşuyorsanız, o kişinin mutlaka gözlerinin içine bakın.
Başka tarafa baktığınızda, kendinize güvenmediğinizin, kendinizden emin olmadığınız sinyallerini karşınızdaki kişiye vermiş olursunuz.
Bakışlarınızı ondan kaçırmadığınızda, karşınızdaki kişiden (her kim olursa olsun, patronunuz, arkadaşınız, mağazadaki tezgahtar, v.s.) ondan çekinmediğinizi yansıtan sinyalleri, ona göndermiş olursunuz.
Ancak tüm bunları beden dilinizle de mutlaka pekiştirmeniz gerekir.
Eğer konuşurken ayakta iseniz, mümkün olduğunca dik durmalısınız. Omuzlarınız da bir o kadar dik durmalıdır.
Kollarınızı kavuşturmamalısınız ve ellerinizle yüzünü, ağzınızı kapatan hareketler yapmamalısınız.
Ses tonunuz ve konuşma tarzınız üzerinde de biraz çalışmanız gerekebilir.
Alçak ve zayıf ses tonu yerine, tok ve kendinden emin bir ses tonu karşınızdaki kişiyi fazlasıyla etkiler.
Konuşma içinde kaçınmanız gereken bazı takılar var. Bunlar "eee", "ııııı", "hmm", "yani". Bu takıları kesinlikle kullanmamalısınız.
Bu takıları kullanmanız, karşınızdaki kişiye "kendime güvenmiyorum" sinyallerini gönderir.
Tüm bunlara dikkat ettiğinizde artık kendinize güveninizin yavaş yavaş yerine geldiğini ve artık toplum içine kolayca girebildiğiniz göreceksiniz.