• BIST 9724.5
  • Altın 2975.528
  • Dolar 35.0159
  • Euro 36.7713
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 4 °C
  • İzmir 15 °C

MHP Genel Başkan Adayı Koray Aydın iddialı geliyor

MHP'de 4 Kasım'daki 10. olağan kurultayla birlikte genel başkanlık seçimi de var. Adaylığını koyarak Bahçeli'nin karşısına çıkan Trabzon Milletvekili Koray Aydın'a göre milliyetçi hareket çok mutsuz.

MHP'de 4 Kasım'daki 10. olağan kurultayla birlikte genel başkanlık seçimi de var. Adaylığını koyarak Bahçeli'nin karşısına çıkan Trabzon Milletvekili Koray Aydın'a göre milliyetçi hareket çok mutsuz. Taban için için kendini yiyip bitiriyor. Değişim şart. 'Tasfiyeye değil, dinamizm getirmeye geliyorum' diyen Aydın hayli iddialı: Bu kez mutsuz CHP'liden tarihin en büyük oyunu alacağız.

MHP'deki genel başkanlık yarışında, Devlet Bahçeli'nin karşısına rakip olarak çıkan Trabzon Milletvekili Koray Aydın, AKŞAM'ı ziyaret ederek, partisini nalı gördüğünü ve neden aday olduğunu ve hedeflerini anlattı. İşte Aydın'ın MHP vizyonunu dile getirirken önemsediği satırbaşları: 

- DEĞİŞİM KAÇINILMAZ: MHP'de değişim kaçınılmaz. Müthiş bir değişim dinamiği var ama MHP mutsuz bir parti. Tabanının tamamı mutsuz. Bu mutsuzluğunu içine atıyor. Çok dışa yansıtmıyor ama için için de kendini yiyip bitiriyor. Dolayısıyla bizim yönettiğimiz değişim dinamiğinin sel olduğunu düşünüyorum, önüne geçmenin de sosyal olaylarda mümkün olmadığını düşünüyorum.  MHP'de tarafsız izleyen bir kitle yok. Kararlı bir kitle var. Ne yapacağını çok iyi biliyor. 4 Kasım'da MHP'de bir değişimin olacağı kesin. En ufak tereddüt duymuyorum. MHP geleneği itibariyle görevde olanlar, genelde parti yönetimine karşı saygılıdır. O yüzden delege, yönetimin yüzüne karşı 'seni değiştireceğim' demeyebilir. 

- TÜRKEŞ'İ BİZ İNDİRDİK: Tuğrul Türkeş'i biz indirdik. Onun mimarı benim. Devlet Bey'i biz getirdik. Tuğrul Bey genel başkandı. Devlet bey bir delegeden dahi oy istemedi o süreçte. Bütün organizasyonu ben yaptım. O günün şartları bunu gerektiriyordu. MHP şu anda kendisi gibi, olması gerektiği gibi değil. Bunun siyasi alanda yarattığı boşluğu da AK Parti dolduruyor ve büyüyor. Türk milliyetçiliği fikir sistemi;milleti esas alır. Son zamanlarda MHP devlete yakın söylemlere yakın duran, milletin değerlerini esas alan siyaset anlayışının dilini pek kullanmayan politika izliyor. Bu da milletimizle MHP arasında bir uçurum oluşturuyor.

- GENEL MERKEZE HAPSOLDU: Anlaşmazlık alanı oluştu. MHP o alanı sözle aşamadığı, kendini ifade edemediği için o alan AK Parti'ye bir büyüme alanına dönüşüyor. MHP bu kısır döngüyü bir türlü kıramıyor. Kendini anlatma problemi var. Grup toplantılarıyla düşüncelerini aktaran, sahada olmayan, insanla temas etmeyen, halkın arasına karışarak politika yapma geleneğini kaybetmiş, genel merkeze hapsolmuş bir muhalefet anlayışıyla idare ediliyor. Bu Bahçeli'nin üslubu. Bunu değiştirmek gibi bir niyet ve arzu içerisinde de değil. Hiçbir şey olmamış gibi davranıyor. Sanki biz seçimde büyük bir başarı sağlamışız şu anki usul ve yöntemle halka meramımızı iyi anlatmışız gibi sorgulamayan, araştırmayan bir yapı var. Bu yapı 'korumacı, tek adam'a dayalı bir yapı. MHP'nin hiçbir kurumu çalışmıyor.

- BİRLİK LİSTESİ YAPACAĞIM: Tasfiye etmeye gelmiyorum. Birlik listesi yapacağım. Dolayısıyla Devlet Bey'le de çalışan bir liste olacak. Seçimle gelen hiç kimseyi görevden almam. Çünkü bizim iktidar projemiz var. O da toplanma ve bir araya getirme esasına dayalı. MHP tarihinde en yüksek oyu yüzde 18. Kadronun iyisini buldum mu partili aramam, getiririm. Beyin buldum mu hiç bakmam alır getirir takımımın içine katarım.

- HEDEFİMİZ CHP OYLARI: Benim söylediğim MHP ortaya çıksın, hedefimizde AK Parti de var ama bizim duruşumuz ve hareketliliğimiz mutsuz CHP'liden de tarihin en büyük oyunu alacak. Ben Ege'den geliyorum, Antalya'da 2 gün kaldım, söylemlerim çok ilgi gördü. MHP tarihinin en yüksek oyunu soldan alacağız  Ona göre de aday belirlerim, o bölgelerde ona uygun adaylar bulurum, yerelde de genelde de yaparım bunu...

- MİLLİ TOPLANMA MERKEZİ: Biz MHP'nin yönetim yapısını ve anlayışını tepeden tırnağa değiştireceğiz. MHP içinde demokrasiyi kurumsallaştıracağız. Bunu Türkiye'de yapan ilk parti olacağız. Bizden ayrışmış partilerle diyalog kurarak bütünleşme sağlayacağız. BBP olabilir, DP var. MHP'yi bir milli toplanma merkezine dönüştüreceğiz. Daha önce ANAP'ın, DYP'nin hitap ettiği seçmen kitlelerini MHP'de toplayacağız. 

- KÜSKÜNLER ORDUSU OLUŞTU: MHP, tarihinin en çok küskününü ve dargınlığını yarattığı bir dönem geçirdi. Bahçeli döneminde mevcut düzen dolayısıyla kendini ifade edemeyen, konuşamayan kitleler sürekli dairenin dışına atılarak küskünler ordusu oluşturuldu. Gidişattan memnun olmayanlar en ufak bir ses çıkardığında, karşı söylem geliştirdiğinde kendini MHP çizgisi dışında buluyor. Dışarıda olanlar içeridekilerden çok neredeyse. AK Parti'ye oy veren yüzde 23.8 kişi, 'ben milliyetçiyim' diyor. Adında 'milliyetçi' kelimesi bulunan bir siyasal partinin, kendisini 'milliyetçi' diye tanımlayan bir kitlenin oyunu neden alamıyorum diye politikalarını sorgulaması gerekmiyor mu?

- 2015'E KADAR 3 MİLYON ÜYE: MHP'nin yapısıyla, yönetim tarzıyla ilgili problemler var. Bugün MHP'nin üye sayısı, benim 1999'da genel sekreter olduğum zamandakinden bile az. Şu anda partide üyelikler 400 ile sınırlandırılmış. Bu kısır döngü yaratan kör bir kuyuya benziyor. Genel Başkan olursam 2015'teki genel seçimlere kadar partinin üye sayısını 3 milyona çıkaracağım. Bu yıl itibarıyla hedefim de 1 milyon üye. Partinin minimum 3 milyon veri tabanıyla seçime gitmesini sağlayacağız.

- 5 MİLYON OYUN 3 MİLYONUNU ALIRIZ: Bir seçimden diğerine 5 milyon yeni seçmen bu kervana katılıyor. MHP 5.5 milyon oy aldı. Dinamik bir MHP bu yeni katılan 5 milyonun 3 milyonunu alır. Çünkü gençlik temayül olarak, hareketlilik olarak, milliyetçilik olarak duyguların en kabarık olduğu dönemi yaşar. 2011 seçimlerinde, gençlerden tarihimizdeki en düşük oyu aldık. Çünkü meramını anlatamayan sessiz, durgun MHP'ye gençlik de artık ilgi duymuyor.  4 Kasım'dan hemen sonra MHP Gençlik Kolları ve Kadın Kolları'nı kuracağız. 1980'de kapatılmıştı bu birimler, bir daha da açılmadı. Ülkü Ocakları üzerinden bu birimler yürüyor ama biz bunu kurumsal kimliğe dönüştüreceğiz. Hükmü şahsiyet kazandıracağız.

GENEL BAŞKANA KOTA VERECEĞİZ
Seçimden hemen sonra tüzüğü değiştireceğiz. Tüzüğe koyacağımız maddelerle genel başkan, merkez organlar ve milletvekillerine yıl sınırlaması getiriyoruz. Şimdilik 12 yıl diyoruz ama tartışılacak. Milletvekillerine 3 dönem, Başkanlık Divanı üyelerine 4 dönem. Aslında Türkeş Bey zamanında bunlar vardı zaten, AK Parti de bizden kopya etti. Kısacası bir yerden bir şey almıyoruz, aslımıza dönüyoruz. Ayrıca genel başkana kota vermeyi planlıyoruz.

- HAYIR DİYE GİDİP, 'EVET' DEDİLER: Tek kişi kararlarına sistem olarak karşıyız. Bu tür kararların partinin resmi organlarında görüşülerek alınmasını istiyoruz. Başkan tek başına açıklama yapıyor. Örneğin, milletvekilleri tezkere oylaması için Meclis'e giderken 'hayır oyu vereceğiz' dediler, 'Evet oyu' verdiler. Bizim kuracağımız sistemde 2002'de olduğu gibi parti lideri 'erken seçim istiyorum' diyemeyecek. Tezkere oylamasında 'evet oyu vereceğiz' diyemeyecek. İktidar partisi 'mahalli seçimleri öne alalım' dediğinde 1 gün sonra 'tamam öne alalım' diyemeyecek.

SONUÇ BELLİ KONGREYİ KAZANIRIZ
BİZ bu kongreyi kazanırız, onda bir sıkıntımız yok. Sandıktan çıkacak sonuç belli. Biz adaylar çıkararak, tabuları yıka yıka geldik. Konya'daydım, delegeler çıktı beni destekleyeceklerini ilan ettiler. Açığa çıkardığımız delege sayısı 300 civarında. Hür irade beyanında bulunmuşlar. Bizimle hareket eden 400 delege daha var. 700'ün altında oy almayız. Herkes kararını vermiş. Kararsız seçmen 60-70'i geçmez.

15 YIL DEVLET BEY İÇİN YETERLİ
GENEL başkanımla uzun yıllardan beri beraber çalışıyorum, ona hiçbir gönül kırıklığım da yok. Onun da bana karşı sitemini duymadım. Ama bu yönetim tarzıyla artık MHP'nin başarılı olamayacağını kesin gördüğüm için lider değişikli zaruret diye düşünüyorum.  Çünkü 3 seçimdir iktidar partisi sürekli oylarını artırıyorsa o zaman muhalefet partisinin kendisine bakıp sorgulaması gerektiğine inanıyorum. 15 yıl liderlik için neyi yapıp neyi yapamayacağını anlamak için yeterli bir süredir. Bu 15 yıllık sürenin Devlet bey için de ben yeterli olduğunu düşünüyorum.

SOKAKTA MHP'Lİ Mİ KALDI?
'DEVLET Bey, MHP'lileri sokaktan çekti' deniliyor, çok kızıyorum. Sokağa çıkacak enayi mi kaldı? Çıkıp kavga edecek, o arayışta olan biri mi kaldı? Hangi çağda yaşıyoruz. Sanki MHP'liler sokak çocuğuydu da, Bahçeli geldi sokaktan çekti. Bu zihniyet, 80 öncesinin saplantılarına takılarak hala o atmosferin olabileceğini düşünerek ve parti bünyesindeki grupları çeşitli provokasyon merkezlerinin kullanımına açık alanlar olarak görmekten başka bir şey değil...

CEMAATLERİN OYLARINA YİNE TALİBİZ
BAZI cemaatlerle MHP arasında soğukluk var. Biz bütün cemaatlere eşit durarak, onlarla problem yaratmadan, onlarla diyaloğumuzu açık tutarak, o kitleler içerisinde hapsolmuş olan kitlelerin de oyuna talip olacağız. Çünkü o kitlelerden, AK Parti'ye karşı çok oy kaybettik. Bizim eskiden cemaatlerde çok büyük gücümüz vardı. Cemaat seçmeninden MHP'ye oy veren özellikle Orta ve Doğu Anadolu'da büyük bir gücümüz vardı. Maalesef  bu gücümüzün tamamını AK Parti'ye verdik. Sıfırı tükettik oralarda. Biz yapılandıkça merkez siyaset de dahil olmak üzere bütün önemli şahsiyetleri davet ederek MHP'de toplayacağız. Zaman içerisinde herkesin içinde olduğu bir yapıya kavuşturacağız.
 

Haber: Seray ŞAHİNLER - Akşam Gazetesi

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim