Dünya genelinde 300'den fazla rotada 760 konteyner gemisiyle hizmet veren MSC, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümüne ithafen, Türkiye'nin büyüklüğünü ve gücünü simgelemek amacıyla, dünyanın en büyük konteyner gemisine "MSC TÜRKİYE" adını verdi.
MSC TÜRKİYE, 400 metre uzunluğu ve 61,3 metre genişliğiyle, kendi sınıfında dünyanın en büyük konteyner gemisi olma özelliğini taşıyor. Paris'teki Eiffel Kulesi'nden yaklaşık 100 metre daha uzun olan MSC TÜRKİYE, 8.4 milyon güneş panelini, yaklaşık 50.000 otomobili, 3.1 milyon çamaşır makinesini veya 403 milyon çift ayakkabıyı tek bir seferde taşıyabilme kapasitesine sahip. Dört futbol sahası büyüklüğündeki bu dev gemi, 30 Ekim Pazartesi günü kendisi için düzenlenen törende Türkiye'ye gurur veren bir ziyarette bulundu.
MSC TÜRKİYE'nin ilk uğrak töreni, devlet erkanı, MSC Grubu müşterileri ve çalışanlarının katılımıyla büyük bir coşkuyla gerçekleşti. Tören, MSC Yönetim Kurulu Başkanı Diego Aponte'nin yanı sıra, gemiye "MSC TÜRKİYE" isminin verilmesine vesile olan eşi Ela Soyuer Aponte ve Soyuer Ailesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.
Törene eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakan Yardımcıları Durmuş Ünüvar, Enver İskurt, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Hüseyin Uzunlar, MSC Yönetim Kurulu Başkanı Diego Aponte, eşi Ela Soyuer Aponte, Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer ve iş insanları katıldı.
Asyaport Limanı içerisinde yapılan törende konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, "Cumhuriyetimizin 100. yılını ve bağımsızlık günümüzü coşkuyla kutlarken başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ten ve Cumhuriyetimizin tüm kurucu unsurlarından aldığımız ilhamla, güzel ülkemizin 100. yılına ithafen dünyanın en büyük konteyner gemisine ülkemizin adını verdik. Bu muhteşem gemiyi, bu anlamlı günde limanımızda misafir etmenin gururunu yaşamaktayız. Bu coşku ve heyecanı burada bizimle paylaştığınız için tekrar teşekkür etmek isterim. Ayrıca bizler için çok büyük anlamı olan, bu güzel fikrin sahibi olan sayın ela aponte ve tüm aponte ailesine yapmış olduğu bu güzel ince jest için de ayrıca teşekkür etmek istiyorum." ifadelerini kullandı.
"Sürdürülebilir bir denizciliği destekliyoruz"
Güçlü bir denizciliğin, ülke ekonomisine de katkı sağlayacağının altını çizen Ünüvar, "Bilindiği üzere bakanlığımızın en önemli faaliyetlerinden biri de denizcilik. Denizcilik geniş bir alanı kapsayan ve bir çok farklı disiplini içinde barındıran ülke ekonomisi için de büyük bir paya sahip olan önemli bir sektör. Bizde bu noktada daha güçlü bir denizcilik sektörü için yaptığımız düzenlemeler verdiğimiz destek ve teşvikler ile çevreyi de koruyarak, sürdürülebilir bir denizciliği destekliyoruz. Her geçen gün daha yüksek standartlarda denizcilik hizmetleri sunmak için çalışıyoruz. Biliyoruz ki güçlü bir denizcilik demek daha güçlü bir ülke ekonomisi demek, daha güçlü bir Türkiye demektir. Bu kapsamda yürüttüğümüz proje ve faaliyetlerle denizcilikte sürdürülebilir kalkınmayı destekleyerek ülkenin ekonomik büyümesine katkıda bulunuyoruz." dedi.
Küresel ekonominin dünya genelinde 2023 yılında yüzde 2.9 gelecek yıl ise yüzde 3.1 büyümesinin beklendiğini belirten Ünüvar, konulmasının devamında şunları söyledi:
"Bizde bu büyümeye paralel olarak 2023 yılı sonunda yüzde 4.4, 2024 yılında yüzde 4 oranında büyüme beklenmektedir. 906 milyar dolar gayrı safi yurt içi hasıla ile de dünya ekonomisinde 19'uncu sırada yer almaktayız. Bilindiği üzere dünyada taşımacılığın hacim bazında yüzde 84'ü ülkemizde ise yüzde 86'sı deniz yoluyla yapılmaktadır. Deniz taşımacılığından aldığımız payın en önemli göstergeleri de liman tesislerimiz. Geçen yıl dünyada 860 milyon TEU konteyner elleçlendi ve küresel konteyner hacminin 2024 yılında yüzde 3 ya da 4 arasında büyüyeceği tahmin edildi. 2022 yılında ülkemizin 217 liman tesisinde bir önceki yıla göre yüzde 3.1 artışla, 543 milyon ton yük elleçlenirken, konteyner elleçlemesi de 12.4 milyon TEU olarak gerçekleşti. 4 limanımız dünyada ilk 100 liman arasına girdi. Yine deniz yolu taşımacılığında nalbur değeri 2022 yılında 388 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Ülkemizde ise 10.8 milyar dolar, pazar hacmi yüzde 6.7. Biz Türkiye'yi bölgesel ve küresel düzeyde öncü bir ülke haline getirmek için çalışıyoruz. Bu konuda önemli gelişmeler kaydettik".
Eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop da Tekirdağ'ın önemli bir ticaret kenti olduğunu söyledi. Tekirdağ için bugün önemli bir gün olduğunu ifade eden Şentop, "Öncelikle Türkiye'nin en büyük konterner gemisinin MSC Türkiye ismiyle Tekirdağ’a gelmesi çok önemli ve kıymetli. Başta böyle bir jesti Tekirdağ, Türkiye için yapan Aponte ailesine çok teşekkür ediyorum. Bu fikrin kaynağı olan Ela Hanım’a ayrıca teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
Tekirdağ Valisi Recep Soytürk de Tekirdağ'ın 3 limanı ile ülke ihracatına katkı sağladığını dile getirdi. Tekirdağ'ın önemli bir ekonomik potansiyele sahip olduğunu belirten Soytürk, "Bugün dünyanın en büyük konteyner gemisi şehrimizde. Ela Hanım ve Aponte ailesine özel bir teşekkürde bulunmak isterim. Dünyanın en büyük konteyner gemisine Türkiye ismi verdiğiniz için teşekkür ediyorum." dedi.
Törene katılım sağlayamayan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, " Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümü anısına dünyanın en büyük konteyner gemilerinden birine "MSC TÜRKİYE" adını vermelerinden dolayı Apote ve Soyuer ailelerine teşekkür ediyorum. Asyaport limanının ilk kuruluş günlerini bilen ve tamamlanması için şehrin o günkü valisiyken gayret etmiş birisi olarak Asyaport Limanı'ndaki ilk uğrak törenine katılamayacağımı üzülerek bildirmek istiyorum. Binlerce personel istihdamı, milyarlarca dolarlık yatırımları ve ihracatçılarımızla, ithalatçılarımıza sağladıkları kolaylıklar nedeniyle MSC gruba, aponte ve soyluer ailelerine en kalbi teşekkürlerimi iletirken aynı zamanda Türkiye Cumhuriyetinin ikinci asrı olan Türkiye yüzyılında çok daha büyük ve kapsamlı yatırımların beklentisi içinde olduğumu da yineliyorum. Bu ülkeye yatırımla, üretimle hizmet edenlere selamlarımı sunarım." mesajını iletti.
MSC Başkanı ve Üst Yöneticisi Diego Aponte de gemiye Türkiye isminin verilmesi süreciyle ilgili bilgi verdi.
MSC Türkiye CEO'su Hasan Piroğlu da şirket çalışmalarını anlattı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, gemi kaptanına, Şentop da Aponte ailesine plaket verdi.
Konuşmaların ardından geminin gelişi için kurdele kesildi. Protokol üyeleri römork eşliğinde MSC Türkiye'nin etrafında gezdi.
İstanbul Haber Ajansı