Ortaya çıktığı 1996 yılından bu yana kuş gribi virüsünde mevsimsel artışlar meydana gelirken, uzmanlar, son dönemde virüsün değişerek vakalarda ciddi artışa neden olduğunu belirtiyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) Richard Webby, 2021'in ortalarında H5N1 olarak da bilinen kuş gribi virüsünü çok daha bulaşıcı hale getiren “bir şey olduğunu” belirterek bunun "kesinlikle" dünyanın gördüğü en büyük kuş gribi salgını olduğunu söyledi.
İNSANLAR TEHLİKE ALTINDA MI?
AFP'ye konuşan Webby’ye göre, 2021’den bu yana, salgınlar tüm yıl boyunca sürdü, yeni alanlara yayıldı ve yabani kuşlar arasında toplu ölümlere ve on milyonlarca kümes hayvanının itlaf edilmesine yol açtı. Uzmanlar, insanlara yönelik riskin düşük kaldığını vurgularken, memelilerde kuş gribi vakalarının artmasının endişe kaynağı olduğunu kaydetti.
İnsanlarda riskin hala düşük olduğunu vurgulayan Webby, "Bu virüs durağan değil, değişiyor. Bu, virüsün tesadüfen bile insan virüsü olmasına izin veren genetik özellikler alabilmesi potansiyelini artırıyor" ifadelerini ekledi.
Webby, toplam kuş gribi vakalarının sayısını azaltmanın ve dolayısıyla insanlara yönelik riski azaltmanın bir yolunun, ülkelerin kümes hayvanlarını aşılamak olduğunu ekledi.
İstanbul Haber Ajansı