Rusya’nın ikinci yılında süren kanlı Ukrayna işgalinin ortaya çıkardığı ‘enerji belirsizliği’ devam ederken, Almanya’da bulunan son üç nükleer santral bugün kapatılacak.
Tesisler, Saksonya'nın kuzeyindeki Emsland'da, Bavyera'daki Isar 2 sahasında ve Baden-Württemberg'deki Neckarwestheim'da bulunurken, Almanya’nın nükleer enerjiyi bırakma çabaları, 12 yıl önce Japonya'daki Fukuşima felaketinin ardından hız kazanmıştı.
MERKEL 2036’YI İŞARET ETMİŞTİ
Almanya geçen yıl, Rusya'nın Avrupa'ya gaz arzını azaltması ve kış boyunca enerji kıtlığına ilişkin endişeleri tetiklemesinden sonra, 2022'de ülkenin elektriğinin yaklaşık yüzde 6,5'ini sağlayan üç tesisin kapatılmasını ertelemişti.
Ülke, yirmi yılı aşkın bir süre önce, teknolojiye karşı uzun süredir devam eden bir kampanyanın ortasında nükleer enerjiyi aşamalı olarak kaldırmaya başladı, ancak 2010 yılında dönemin başbakanı Angela Merkel, ülkenin 17 nükleer santralinin ömrünün en geç 2036 yılına kadar uzatıldığını duyurdu.
Ertesi yıl bu politika, bir deprem ve tsunaminin Japonya'daki Fukuşima’daki nükleer santralde reaktörlerin erimesine neden olarak nükleer enerji karşıtı protestolarla beraber siyasi kararlılığı tetiklemesiyle hızla tersine döndü.
CEVAPSIZ SORULAR
2003'ten bu yana 16 reaktörünü kapatan Almanya’daki son kapatmalar, enerji kaynaklarının güvenliği ve ülkenin karbon emisyonları hakkında soruları gündeme getirdi. Ülke, tüm kömürle çalışan elektrik santrallerini 2030'de planlanan ilk tur kapatmalarla birlikte 2038'e kadar kapatmayı planlıyor.
Ancak parlamento, elektrik üretimine yardımcı olmak için naftalin kömürle çalışan elektrik santrallerini yeniden açmaya yönelik acil durum yasasını geçen yıl onayladı. Ukrayna savaşının başlamasından bu yana sıvılaştırılmış doğal gaz ithal etmek için daha fazla terminal inşa etme çabası da hızlandı.
İstanbul Haber Ajansı