• BIST 9961.34
  • Altın 2965.752
  • Dolar 35.151
  • Euro 36.5037
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara -2 °C
  • İzmir 11 °C

"Sahada: Cumhuriyetin Harcında Bilim ve Kadınlar" kitabı Pera Müzesi'ndeki etkinlikle tanıtıldı

"Sahada: Cumhuriyetin Harcında Bilim ve Kadınlar" kitabı Pera Müzesi'ndeki etkinlikle tanıtıldı
Türkiye Cumhuriyet'inin 100. yılında Bilim Akademisi ve Ekol Vakfı, 12 bilim kadınının sahada yaptıkları çalışmaları ele alan “Sahada: Cumhuriyetin Harcında Bilim ve Kadınlar” seçkisine imza attılar.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında bilimsel liyakat, özgürlük ve dürüstlük ilkelerini tanıtmak ve gözetmek amacını taşıyan bağımsız sivil toplum kuruluşu Bilim Akademisi ve eğitimde eşitlik ilkesini hedefleyen Ekol Vakfı, 12 bilim kadınının sahada yaptıkları çalışmaları ele alan “Sahada: Cumhuriyetin Harcında Bilim ve Kadınlar” seçkisine imza attılar. Cumhuriyet bilim tarihine ışık tutan bu önemli eserin tanıtımı Pera Müzesi’ndeki basın toplantısı ile gerçekleşti.

kitapek3.png

Bilim Akademisi Başkanı Prof. Dr. Canan Atılgan, Ekol Vakfı Kurucu Başkanı Ahmet Musul ve kitabı yayına hazırlayan tarihçi Müsemma Sabancıoğlu’nun yanı sıra birçok davetli toplantıya katıldı.

kitapek.png

Toplantıda ilk konuşmayı, kitabı yayına hazırlayan tarihçi Müsemma Sabancıoğlu yaptı. Sabancıoğlu konuşmasında; proje kapsamında farklı disiplinlerde çalışan ve çok sayıda öncü bilim kadını arasından Anadolu’da, Trakya’da saha araştırma yapanlara yoğunlaştıklarını ifade ederek, “Bu kararda etkili olan ise, Cumhuriyet tarihine bu ışık altında bakmanın sağlayabileceği olanaklara dair sorular oldu. Kaynakları çok sınırlı bir ülkede 1930’larda, 1940’larda bir kadının, mesela Anadolu’nun bir yerine gidebilmiş olması nasıl mümkün olmuştu? Bu kadınlar hangi yollardan geçmişler, hangi engelleri aşmışlardı? Gidecekleri yerlere nasıl vardıkları bir soruydu, nerede kaldıkları bir başka soru. Yaptıkları çalışmalarda peşinde koştukları sorular Türkiye ile ilgili neyi gösteriyordu, daha büyük çerçevede bilim dünyasında nereye, neye karşılık geliyordu bu çalışmalar? Bu kadınların yaptıkları işlerde Cumhuriyet tarihinin kuruluş yıllarına dair nasıl izler bulunabilirdi? En basit haliyle, bir kadını evinden çıkarıp hiç bilmediği yerlere götüren merakın, sabrın, gayretin ve cesaretin arkasında ne vardı?” sorularına cevaplar arandığını ifade etti.

kitapek2.png

Bilim Akademisi Başkanı Prof. Dr. Canan Atılgan ise, “Cumhuriyet kadını olarak Atatürk’ün ötesinde benim yollarımı açan, sıra dışı olanı olağan hale getirenler kimlerdi? Eğitim ve meslek hayatım boyunca örnek aldığım, bana rehberlik yapan kadınlar oldu tabii ki, ama hikâyede eksik parçalar vardı. ‘Cumhuriyetin Harcında Bilim ve Kadınlar’ adıyla başlayan bu projenin ve kitabın derlenmesi süreci bana eksik kalan parçaları gösterdi; benim için sır olanı bir miktar da olsa gün ışığına çıkardı." şeklinde konuştu.

İstanbul Haber Ajansı

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim