6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık depremlerle birlikte Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da 50 bini aşkın can kaybı ve yıkım meydana geldi. İki büyük depremle birlikte vatandaşlarda büyük bir panik hava hakim oldu.
Vatandaşlar ise yaşadığı bölgeler için uzmanlardan gelecek olan açıklamaları bekliyor. Kısa Dalga'nın haberine göre; Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) emekli öğretim üyesi, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş'tan olası Marmara depremi ile ilgili olarak dikkat çeken bir yorum geldi.
Bektaş, "1999 İzmit 7,6 depremi Marmara'dan tetiklendi. Ana şoktan önce 44 dakika süren sistematik mikro deprem veya batıdan doğuya doğru ilerleyen öncü mikro depremlerin ana şoku başlattığı görüşü batıdan doğuya doğru 1912-2022 deprem dizisi kanıtıdır" şeklinde konuştu.
Bektaş, bundan kısa bir süre önce ise beklenen İstanbul depremi için şu ifadeleri kullanmıştı:
DEPREM DURDURAN- TETİKLEYEN CREEP
"Batı Marmara'da creep (fay sürünmesi) 1912 deprem kırığını durdurarak gerilmeleri Doğu Marmara'ya transfer etmiştir. Zamanla creep doğudaki kilitli bölgeyi tetikleyerek 1963 Adalar; 1999 İzmit, 1999 Düzce; 2022 Düzce depremlerini üretmiştir"
"Fay uzunluğuna bağlı olarak 7'den büyük deprem senaryosu üretenler, Adalar Fayının zayıf sürtünme direncine ve sığ kilitlenme derinliğine sahip olduğundan; batı-orta Marmara'da fayın creep yaptığından niçin bahsetmezler? Çünkü bu özellikler 7'den büyük deprem teorisine uymaz.
İstanbul depremi için çoğu bilim insanı farklı fay uzunluğu ve tarihsel depremlere göre farklı büyüklükte deprem önermektedir. Oysa deprem büyüklüğü fayın davranışına bağlı üreteceği deprem enerji bütçesine bağlıdır.
'Marmara Denizi'nin b-d boyuna sismik kesitindeki ısıtılmış, gerilmiş, inceltilmiş ve faylarla parçalanarak zayıflatılmış kabuk yapısının kırılmaya karşı gücü ancak 7'den küçük deprem üretir' görüşü batıda 1935 Marmara Adası, 6,4; doğuda 1963 Çınarcık 6,4 depremleriyle desteklenir."
İstanbul Haber Ajansı