• BIST 9044.64
  • Altın 3679.498
  • Dolar 37.6365
  • Euro 40.4936
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 9 °C

Muzu yıllardır yanlış yiyormuşuz!

Muzu yıllardır yanlış yiyormuşuz!
Muz, dünya genelinde en çok tüketilen meyvelerden biri olmasına rağmen, çoğu insan onu yerken farkında olmadan önemli bir besin kaynağını çöpe atıyor olabilir. Uzmanlar, muzun içindeki ince ipliksi kısımları, yani floem demetlerini, tüketmenin sağlık açısından büyük faydalar sağlayabileceğini belirtiyor.

Dr. Manuel Viso'nun açıklamalarına göre, floem demetleri muzun "kan damarları" olarak işlev görüyor ve besinleri meyvenin tamamına yayıyor. Bu kısımlar, yüksek miktarda antioksidan, anti-inflamatuar bileşenler, vitaminler ve mineraller içeriyor.

Özellikle potasyum, magnezyum ve serotonin öncüsü olan triptofan açısından zenginler. Serotonin, ruh halini düzenleyen bir hormon olup, kişinin daha mutlu ve dengeli hissetmesine yardımcı olabilir. İspanyol haber sitesi La Vanguardia'ya konuşan Dr. Viso, insanların muzun kabuğunun iç kısmında bulunan beyaz lifli bölgeyi, yani albedo kısmını da tüketmesi gerektiğini söylüyor. Çünkü bu kısmı yemek, vücudun muzdan maksimum faydayı sağlamasına yardımcı olabilir.

Bu görüş, Kuzey Karolina'da bulunan Dole Beslenme Enstitüsü'nün beslenme araştırmaları başkan yardımcısı ve direktörü Nicholas D. Gillitt tarafından da destekleniyor. Huffington Post'a verdiği röportajda Gillitt, floem demetlerinin büyük ihtimalle daha fazla lif içerdiğini ve sindirime yardımcı olan önemli karbonhidratlar açısından zengin olduğunu belirtiyor. Ayrıca, bu liflerin kalp hastalığı, felç, tip 2 diyabet ve bağırsak kanseri riskini azaltmada etkili olabileceğini ifade ediyor.

Gillitt, floem demetlerinin besin değerinin, muzun geri kalan kısmına kıyasla daha yüksek olabileceğini ancak bunların muzun genel besin profili üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu vurguluyor. Bunun nedeni ise bu ipliksi yapıların miktarının oldukça az olması. Yani, bu liflerden büyük fayda görmek için oldukça fazla miktarda tüketmek gerekebilir.

Ancak Gillitt, bu liflerin kesinlikle güvenli olduğunu belirtiyor. "Floem demetleri muzun doğal bir parçasıdır ve sağlık açısından herhangi bir risk taşımaz," diyor. Yine de, insanların bunları tüketip tüketmemeyi tamamen damak zevklerine bağlı olarak değerlendirmeleri gerektiğini söylüyor. Meyvelerin her bölümü, eğer lezzetli bulunuyorsa, sağlık için faydalıdır.

Bilimsel olarak, muzun herhangi bir bölgesinin zararlı olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmamaktadır. Muz, sadece floem demetleri ile değil, genel besin içeriğiyle de sağlığa birçok fayda sağlayan bir meyvedir. Özellikle potasyum açısından oldukça zengin olduğu için enerji verir, tansiyonu düzenlemeye yardımcı olur ve felç riskini azaltabilir. Ayrıca içeriğinde bulunan lif, antioksidanlar ve magnezyum sayesinde kalp sağlığını da destekleyebilir.

Muzun içindeki lifli yapıların tüketilmesi beslenme açısından küçük ama faydalı bir dokunuş olabilir. Bir dahaki sefere muz yerken, alışkanlık gereği bu ipliksi yapıları çıkarmadan önce, sağlığa olan katkılarını göz önünde bulundurabilirsiniz. Muzun tamamını tüketerek, bu değerli besin öğelerinden maksimum düzeyde faydalanabilirsiniz.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim