İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Ekrem İmamoğlu 19 Mart günü gözaltına alınmıştı. Gözaltına alındıktan 4 gün sonra dün adliyeye sevk edilen İBB Başkanı hakkında savcılık tutuklama talep etti.
TUTUKLANDI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ekrem İmamoğlu hakkında açılan "Kent Uzlaşısı" ve mali dosyadan başlatılan soruşturmada karar verildi. İBB Ekrem İmamoğlu'nun mali dosyadan tutuklandığı, kent uzlaşısı dosyasından serbest bırakıldığı resmen açıklandı.
İMAMOĞLU GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI
İçişleri Bakanlığı, tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun geçici tedbir olarak görevinden uzaklaştırıldığını bildirdi.
İçişleri Bakanlığı, 'Yolsuzluk' soruşturması kapsamında tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık'ı görevden uzaklaştırıldığını bildirdi. Her iki belediye için başkanvekili seçimi için tarih verilirken Şişli Belediyesi'ne ise kayyum atandı. 'Yolsuzluk' suçlamasıyla 19 Mart'ta gözaltına alınan ve bugün mahkemeye çıkarılan üç belediye başkanı hakkında tutuklama kararı çıktı.
İçişleri Bakanlığı ise İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık ve Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan'ın görevden uzaklaştırıldıklarını bildirdi. Açıklamaya göre, İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınan kararlarla tutuklanan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden "geçici olarak" uzaklaştırıldı.
ÇALIK DA GÖREVDEN EL ÇEKTİRİLDİ
Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık da İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen tutuklama kararı doğrultusunda, İçişleri Bakanlığı'nca görevinden uzaklaştırıldı.
BAŞKANVEKİLİ 26 MART'TA SEÇİLECEK
İstanbul Valiliği, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık'ın görevden uzaklaştırılması nedeniyle iki belediyede de 26 Mart'ta meclis toplantısı yapılacağını duyurdu.
ŞİŞLİ BELEDİYESİ'NE KAYYUM ATANDI
Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ise İçişleri Bakanlığı tarafından "geçici tedbir" olarak görevden el çektirildi. Şişli Kaymakamı Cevdet Ertürkmen de Şişli Belediyesi'ne kayyum olarak atandı.
BAŞSAVCILIK İTİRAZ EDECEK
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ekrem İmamoğlu'nun "Kent Uzlaşısı" soruşturmasında tahliye edilmesine başsavcılığın itiraz edeceği öğrenildi.
SAVUNMASI ORTAYA ÇIKTI
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun "Kent Uzlaşısı" soruşturmasındaki son savunması ortaya çıktı. İmamoğlu'nun son savunmasındaki satır başları şu şekilde:
Mahkemede elime geçen sevk yazısında benden ifade alan savcının isminin olmadığı, farklı iki savcının isminin olduğunu gördüm, sayfalarca PKK terör örgütü, hiç ilgilenmediğim KCK, HDK vesaire kısaltmalarla geçen farklı dergilerde farklı terör örgütlerinin söylemlerinin dizildiği, tam bir kumpas ve pusu düzenini kuran iki savcının suç isnadı görmekteyim.
Hepsi benim için çöp niteliğindedir, bütün bunları benim için yazan ve terör örgütü üyeliğini ortaya koyan kişiler meslek şereflerini, meslek namussuzluklarını kaybetmiş kişilerdir, bu tür kişiler sadece bunları yazma marifetine sahip değil.
"BUNU ANCAK TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYESİ YAPABİLİR"
Muhtemeldir ki ülkemizin başına bela olmuş veya olacak terör örgütü deneyimlerine de sahip olduklarını düşünüyorum, çünkü bu tür pusu ve kumpas işi terör örgütü üyesi olmakla başarılabilir.
Yaptıkları bu iş ve işlemler ülkemizin adalet sistemine atılmış bir bombadır, tahribatı büyük olacaktır, yüce Türk yargısına ve on binlerce namuslu yargıç, savcılara sesleniyorum; bu tür meslek namusunu, meslek ahlakını yitirmiş insanlara meydan vermeyin.
Şeref yoksunu bu insanlar Ramazan ayında kul hakkının ötesine geçip milletimize ve vatana ihanet etmektedirler, dolayısıyla suç isnadının bende zerre kadar kıymeti yoktur, yazdıkları her sayfa çöp niteliğindedir. Benim vatan ve millet sevgimi, bayrak sevgimi ve bu ülkede yaşayan 86 milyon insanı barış ve huzur içerisinde yaşayacakları bir ülke sevdamı bu tür çöp niteliğindeki insanlar beni ne sorgulayabilir, ne ifademi alabilir, ne de benimle ilgili fikir beyan edebilir.
"ANASININ KARNINDAN DOĞMADI"
Benim milletime, vatanıma, bayrağıma olan sevgimi, bağlılığımı ölçecek, aşağılayacak ya da terörle iltisaklı olacak diyecek kişi anasının karnından doğmadı, ben dün 'Ne istedilerse vermedik' diyenlerden ve 'Dün dünde kaldı cancağızım' diyenlerden değilim.
Dünde ne istediler de vermedik dediklerinde ülkenin zararlarını gördüğüm yerdeydim, bugün de ülkemize zarar verenleri çok iyi bir noktadan gören yerdeyim. Beni doğuran anne ve baba vatana ve millete faydalı olma noktasında yetiştirmiş. Ben Cumhuriyet değerlerine bağlı, Atatürk'ün kurduğu bu Cumhuriyetin ikinci yüzyılında gençleri ile tarih yazacağı bir döneme imza atmaya kararlı bir siyasetçiyim, bu hedefimi bu milletin 86 milyon insanımızın evlatları ile birlikte başaracağımızı milletimiz görecek ve yaşacaktır.
Terör örgütü kimliği ile hareket eden bu iddianameleri yazan, uyduran, kumpasla beni alt etmeye çalışan yargıyı perişan eden ve siyasetin aparatı haline getirme gayreti içinde olan kişi ve şürekasi ile milletimiz ve devletimiz adına bayrağımız ilelebet dalgalansın diye sonsuz mücadele edeceğimi dünden daha güçlü olduğumu ve 86 milyon insanın varlığını arkamda hissettiğimi ve 86 milyon insanı birbirinden ayırt etmeden, kimliğine inancına bakmadan bu ülkenin asli bir vatandaşı olduklarını hissedecekleri bir geleceği hep birlikte başaracağız. Allah yolumuzu açık etsin, bu mahkemeye gelen bütün karalayıcı, kumpas içerikli iddiaları reddediyorum"
SİLİVRİ'YE GÖTÜRÜLDÜ
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da bulunduğu 51 şüpheli, Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na getirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmalar kapsamında, ifadeleri alındıktan sonra sulh ceza hakimliğince tutuklanmalarına karar verilen, İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu 51 şüphelinin İstanbul Adliyesi'ndeki işlemleri tamamlandı. Yoğun güvenlik önlemleri altında adliyeden çıkarılan tutuklu şüphelileri taşıyan araçlar, Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na girişi yaptı.
İBB BAŞKANI'NDAN SEÇMENE MESAJ
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu kararın ardından X hesabından bir mesaj yayınladı:
Korkunun ecele faydası yok! Öyle de yenileceksin! Böyle de yenileceksin. Haklılığımıza, cesaretimize, tevazumuza, güler yüzümüze yenileceksin! Aziz Milletim; Asla üzülmeyin, mahzun olmayın, umudunuzu yitirmeyin. Demokrasimize yapılan bu darbeyi, bu kara lekeyi el birliğiyle söküp atacağız. Bu süreci yöneten insanların, hem bu dünyada hem de ahirette yüce Yaradan huzurunda hesap vereceği günler yakındır. 86 milyon vatandaşımı sandığa koşmaya, demokrasi ve adalet mücadelesini tüm dünyaya duyurmaya davet ediyorum. Dimdik ayaktayım, asla eğilmeyeceğim. Her şey çok güzel olacak…
MİLLETİMİZ BUGÜN İHANETE UĞRADI
Sevgili vatandaşlarım, Türkiye bugün büyük bir ihanete uyandı. Yürütülen yargı süreci bir adli işlem değildir. Tam bir yargısız infazdır. Milletimizi sorumluluk duygusu içinde hak mücadelesine davet ediyorum. Bu hak mücadelesi milletimizin ve evlatlarımızın geleceği meselesidir. Türkiye’nin geleceği için bugün mutlaka oyunuzu kullanın. Sonra da İstanbul Saraçhane’de ve diğer illerimizde demokrasi meydanlarında buluşarak sesinizi yükseltin. Milletin iradesini çalanlara karşı sorumluluk alma, hak mücadelesine katılma günüdür. Hiç kimseyi arkada bırakmadan hep birlikte.
KÜÇÜK ÇOCUKLARDAN İMAMOĞLU'NA HEDİYE
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tutuklanması ardından kendisine küçük bir çocuk tarafından hediye edilen çizimi hesabından paylaşarak şunu söyledi:
Kurban olurum size. Cezaevine doğru yola çıkarken çocukların çizdiği resimleri, şiirleri, mesajları benimle paylaştılar. Canlarım benim, siz benim en güzel yol arkadaşlarımsınız. Ekrem Amcanız çıkacak ve sizler için çok güzel şeyler yapmaya devam edecek.
CEZAEVİNE TESLİM EDİLDİ
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Silivri Cezaevi'ne teslim edildi.
CHP LİDERİNDEN İLK AÇIKLAMA
Öte yandan CHP lideri Özgür Özel İmamoğlu hakkındaki kararlara ilişkin açıklamada bulundu. Özel şunu kaydetti:
"Sayın Ekrem İmamoğlu, tek suçu Recep Tayyip Erdoğan'ı yenmek ve bir sonraki seçime girdiğinde de kazanacağı için tutuklandı"
"UTANÇ VERİCİ"
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da karara tepki göstererek, şunu söyledi:
"Ülkemiz adına utanç verici. Hukuk sistemimiz adına utanıyoruz. Yargılama esnasında gördük ki soruşturmanın gizliliği kavramı var ancak oradaki ifade adeta 5 dakika sonra Türkiye'ye servis edildi. Bir diğer konu, avukatların ulaşamadığı bilgileri televizyonda izledik. Bu da işin siyasi olduğunu ortaya koyuyor. Ülkemiz adına utanç verici"
İFADESİNDE NE DEMİŞTİ?
TBB ve İBB Başkanı CHP Cumhurbaşkanlığı ön seçim adayı Ekrem İmamoğlu savcılıktaki ifadesinde şunları demişti:
"19 Mart 2025 sabahı saat 06:00 itibari ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlık konutu kapısına yüzlerce çok sevdiğim polisimizin yüzü yukarı, güneş doğmadan yasaya uygun olmayan bir şekilde gözaltına alınma metodunu kınıyorum. İfade etmeliyim ki işlemi yürüten polislerin nezaket dışında hiçbir kötü davranışı olmamıştır. Ancak bu talimatı veren kişi ve şürekası Türkiye’ye çok büyük bir bedel ödetmiştir.
“TARİHE KARA BİR LEKE OLARAK GEÇECEK”
4 gündür nezarette bulunan bir kişi olarak yürütülen soruşturmaların içinin boş, ahlak sınırlarını aşan uydurma sorularla dolu en güçlü dayanağını gizli tanık ifadelerine bağlamış olması ve gözaltına 3-5 gün kala hatalı tespitler içeren Masak raporlarıyla doldurulmuş, tarihe kara bir leke olarak geçecek süreç yaşatılmıştır.
“HUKUK VE ADALET YERLE BİR…”
Bu süreç Türkiye’nin itibarını zedelemiştir. Hukuk ve adalet duygularını vatandaş nezdinde yerle bir etmiştir. Türkiye’nin ekonomisini alt üst etmiştir. Gençlerin umudunu perişan etmiştir.
“HESAP GÜNÜ YAKINDIR”
Bu süreci yöneten insanlar ve yöneticisinin, hem yüce yaradan huzurunda hem de bu dünyada hukuk önünde hesap vereceği günler yakındır. Aynı kişi ve şürekası yine bir başka Ramazan ayında 6 Mayıs 2019’da gözünü kırpmadan kullandıkları yüksek millet iradesini gasp etmiştir. 2025 yılına geldiğimizde aradan 6 yıl geçmesine rağmen yedikleri demokrasi tokadının şiddetini anlayamamış hala bel altı oyunlarla mert olmayan anlayışı ile milletin iradesini gasp etmeye ve kul hakkı yemeye devam etmektedir. Milletimiz bunu görmektedir. Milletimizin vicdanı ve adaleti bu haksızlığa karşı gereken cevabı mutlaka sandıkta verecektir.
"KÖTÜ EMELLERİN İSPATIDIR"
Gözaltına alınmadan oluşturulan, uydurma 6 dava ve 30 yıla yakın hapis cezası istemi ile İstanbul Üniversitesi tarafından iptal edilen 3 yıllık diploma ve sadece gözaltıdan bir gün önce açılan kreşleri kapatmaya yönelik şahsi tebliğ edilen soruşturma bu kişilerin kötü emellerinin ispatıdır.
"AKLA HAYALE GELMEYECEK İFTİRALAR"
Ben ülkemiz için büyük bedeller ödemeyi, sürecin milletimiz tarafından anlaşılması için elimden geleni yapacağımı, bu mücadeleye milyon kat milletimizin gücünü arkamda daha fazla hissediyorum. Cesaretimin tarifini bu milletin umutlarını korumak için her şey yapmayı kendine hak gören ve milletimiz ait olan ahlaki duruşumdan, mülkümün, şirketlerin, yeşil alanların, okulların, boğaz kıyılarının kendisine ait olmadığını düşünen köhne zihniyetin bir an önce kurtulması şarttır. Aksi taktirde insanlarımızın geleceği tehdit altındadır. Emniyet Müdürlüğü’nde ve savcılığa vermiş olduğum ifadelere de değinmek isterim ki arkadaşlarıma akla hayale gelmeyecek suçlarla ve iftiralarla bir yol tercih yapıldığı nettir.
“EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR”
Ben Anadolu kültürünü, kimse devletinin birlik ve bütünlüğüne bağlı, Trabzon’un yetiştirdiği, bir çocuğun İstanbul’a Büyükşehir Belediye Başkanı olmasını sağlayan sistemin her koşulda ifade eden Atatürk’ün emaneti “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” prensibini her an hizmetinde asla unutmayan demokrasi boyunca hukuki yollarla mücadele etmiş biri olarak bu yargı tacizine boyun eğmeyeceğim, hakkımı ömrüm boyunca milletimiz çok iyi bilir.
“HAK YEMEM, HAKKIMI DA YEDİRMEM”
Milletimiz her hak yiyeni sokakta yüzüne söyler, hakkımı ömrüm boyunca savunacağımı her yerde ifade etmişimdir. “Hak yemem, hakkımı da yedirmem” prensibimi milletimizin büyük irfanı ile seslendiriyor ve milletime ses veriyorum. Bu prensiple inancımla ifade ediyorum ki; milletimizin bu hak mücadelesinin en üst seviyede vereceğine olan inancım büyüktür. Bu iftiralar milletimizin bağrındaki duvarlara çarpıp geri dönecektir.
CHP'DEN İLK MESAJ
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında çıkan karar ardından CHP X hesabı üzerinden "Yılgınlık yok! Mücadeleye devam!" paylaşımı yaptı.