Teröristbaşı Abdullah Öcalan'la üçüncü kez görüşen DEM Parti İmralı heyeti İstanbul'da açıklama yapacağı otele geldi. DEM Partili kaynaklar çağrının videoyla değil yazılı ve fotoğrafla olacağını, metnin Türkçe ve Kürtçe okunacağını belirtti. Teröristbaşı Abdullah Öcalan çağrısının Türkçesini Pervin Buldan, Kürtçesini ise Ahmet Türk okuyacak. Çağrı aynı zamanda Arapça ve İngilizce olarak da servis edilecek.
Aralarında DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğlulları, yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder, Cengiz Çiçek ve Faik Özgür Erol’dan oluşan heyetle PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın görüşmesi sona erdi.
3 İLDE HAZIRLIK
DEM heyeti görüşmenin ardından saat 17.00’de Taksim'de bir otelde açıklama yapacak. Açıklamanın, parti tarafından Van, Diyarbakır, Mersin'de LED ekranlarda canlı yayınlanacağının duyurulmasının ardından, Dağkapı Meydanı’nda hazırlıklar yapıldı. Meydana ses sistemi ve ekran getirildi. Sistemler vinç ile kurulmaya başlandı.
İŞTE İMRALI ÇAĞRISIYLA İLGİLİ KULİSLERDE KONUŞULANLAR
Kulislerde ise terör örgütünün fesih kararı ifadelerinin metinde yer alacağı belirtiliyor. CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova, İmralı'dan yapılacak çağrının detaylarıyla ilgili son kulis bilgilerini paylaştı:
Çözüm sürecinde benzer metinler görmüştük. Uzun uzadıya ağdalı cümleler ve neredeyse içinde kaybolduğumuz metinlerde bu kez daha net bir metin çıkacak onu anlıyoruz. Bir A4 kağıdı belki 1.5 sayfalık açıklamadan bahsediliyor. Saat 17.00’de net göreceğiz ama beklentiler üzerinden söyleyeceklerimi değerlendirmek lazım. Belki 1.5 sayfalık metinden söz ediliyor. Net açıklama bekleniyor. Silah konusunda gereklilik kalmadığı ve örgütün fesih üzerinden İmralı’nın bir açıklama yapacağı beklentisi Ankara’da oldukça yüksek.
‘SİLAH BIRAKMANIN GEREKLİ OLDUĞUNA ATIFTA BULUNMASI BEKLENİYOR’
Şimdi öncelikle belli ki PKK’nın kuruluşunun sebeplerini anlatması bekleniyor. Silahlı mücadeleye neden başlandı. Kendilerine göre antidemokratik uygulamalar, Kürt kimliğinin tanınmaması gibi nedenlerle bu mücadelenin başladığı gelinen noktada hem gerçekleştirilen demokratik açılımlar, atılan adımlar, bölgede ve dünyada jeopolitik gelişmeler sebebiyle PKK’nın artık silahlı mücadeleyi sürdürmesinin bir anlamının kalmadığını İmralı’nın vurgulaması bekleniyor. Artık silah bırakmanın gerekli olduğuna doğrudan atıfta bulunması da beklentiler arasında.
‘PKK’YI FESHETTİĞİNİ AÇIKLAMASI BEKLENİYOR’
Bundan sonrasına ilişkin siyasi düzlemde demokratik mücadeleyi işaret etmesi beklentileri arasında. Öcalan’ın PKK’yı feshettiğini açıklaması da beklentiler arasında. Feshediyorum mu diyecek, feshedilmesi için adımlar atılmasını mı isteyecek bunları göreceğiz. Büyük ihtimalle kendisi örgütün elebaşı olarak fesih kararını alacak ve açıklayacak gibi duruyor.
"AF YOK, UMUT HAKKI GÜNDEMDE DEĞİL"
Karşılığında ne verilecek, bu soru çok soruluyor. Edindiğim bilgilere göre hiçbir pazarlık yok deniyor. Çağrının doğrudan adresi terör örgütü ve uzantıları. O çağrı sonrası örgütün ne karşılık vereceği beklenip görünecek. Af çıkar mı? Af yok. Umut hakkı da çok konuşuldu. O da yok. İmralı'da kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Şehit ailelerini rahatsız edecek herhangi bir adım olmayacak diye ifade ediliyor.
'BU ÖNEMLİ SÜRECİ HEPİMİZİN DESTEKLEMESİ GEREKİYOR'
DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, DEM Parti heyetinin İmralı'ya ziyarette bulunacağını ve sonrasında açıklama yapılacağını anımsattı. Konuşulması ve çözüm üretilmesi gereken meselelerin olduğunu söyleyen Gergerlioğlu, "Bu önemli süreci hepimizin desteklemesi gerekiyor. Artık yorulduk insanların ölmesinden; mal, can, moral kaybından tüm millet yoruldu." ifadesini kullandı.
GÖRÜŞME SONA ERDİ
DEM Parti heyetinin, bölücü terör örgütü elebaşı ile 3'üncü görüşmesi sona erdi. Partiden yapılan açıklamada, "DEM Parti İmralı heyetinin Öcalan ile görüşmesi tamamlandı ve heyet dönüş yolunda" ifadelerine yer verildi.
HEYETTE KİMLER VAR?
DEM heyetinde Ahmet Türk’ün yanı sıra Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder, DEM Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ile Öcalan’ın avukatları Faik Özgür Erol ile Tunceli Milletvekili Cengiz Çiçek yer aldı. DEM kaynakları, ziyaretin ardından Öcalan’ın PKK’ya silah bırakma çağrısında bulunmasını beklediklerini belirtti. 7 kişilik heyet bugün saat 17.00'de İstanbul Taksim'de açıklama yapacak.
SİLAH BIRAKMA ÇAĞRISI NASIL OLACAK?
Öcalan'ın bir önceki İmralı görüşmesinde, "Benim özerklik talebim yok. O yüzden yeni Anayasa'ya da gerek yok" yorumunu yaptığı... Aynı zamanda silah bırakma çağrısının, çağımızda artık silahlı mücadelenin geçerli olmadığı, bunun dijitalleşen dünyada yeri olmadığı yönünde bir silah bırakma çağrısı yapacağı belirtiliyor.
Bir ayrıntı daha var. Barzani yaptığı bir açıklamada gazetecilere şu yorumu yaptı; Silahların nereye bırakılacağı ve örgüt yöneticilerin ne olacağının netleştiğinin ancak bunu açıklayamayacağı, bunu süreç içinde hep beraber göreceğimizi söyledi."