Başsavcılıkça, Halk TV yayınında, “bilirkişi ile yapılan telefon görüşmesinin izinsiz kayda alınıp yayımladığı, ayrıca bilirkişinin isminin hedef gösterilecek şekilde açıklanarak yargılamanın seyrini etkilemeye yönelik sözler sarf edildiği” iddiaları üzerine başlatılan soruşturma sürüyor.
Soruşturma kapsamında, söz konusu eylemlere iştirak ettiği iddiasıyla gözaltına alınan gazeteci Barış Pehlivan ile Halk TV sunucusu Seda Selek’in emniyetteki işlemleri tamamlandı.
Pehlivan ile Selek, sağlık kontrolünün ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edilerek savcılıkta ifade verdi.
Soruşturma kapsamında Ankara’da gözaltına alınan Halk TV Sorumlu Müdürü Serhan Asker ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla ifade verdi.
SAVCILIKTAN İKİ GAZETECİ İÇİN ADLİ KONTROL TALEBİ
Soruşturma kapsamında gazeteciler Selek ve Asker mevcut delil durumuna göre adli kontrol talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Barış Pehlivan için henüz karar verilmedi.
KÜRŞAT OĞUZ VE SUAT TOKTAŞ İFADEYE GÖTÜRÜLDÜ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı şu açıklamayı yaptı:
“Soruşturma kapsamında şüphelilerden Seda Selek ve Serhan Asker’in mevcut delil durumuna göre adli kontrol talebiyle Sulh ceza hakimliğine sevklerine karar verilmiştir. Ayrıca şüpheliler Barış Pehlivan ve Serhan Asker’in alınan ifade içeriklerine göre Halk Tv genel yayın yönetmeni Suat Toktaş ve program koordinatörü Kürşat Oğuz’un da atılı suçlara iştirak ettikleri anlaşıldığından adı geçen şüphelilerin ifadelerin alınması amacıyla Cumhuriyet Başsavcılığımız hazır edilmeleri için Emniyet Müdürlüğüne talimat verilmiştir. Şüphelilerin ifadelerinin alınması akabinde diğer şüphelilerin sevk durumları belirlenecektir.
Açıklamanın ardından önce Halk TV Programlar Koordinatörü Kürşad Oğuz, ardından Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş, Halk TV binasına gelen polislerce savcılığa götürüldü.
Toktaş ve Oğuz savcıya ifade verecek.
GAZETECİLERİN AVUKATINDAN AÇIKLAMA
Selek ve Pehlivan’ın avukatı Hüseyin Ersöz, İstanbul Adliyesi önündeki Çağlayan Meydanı’nda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, müvekkillerinin gazetecilik faaliyeti nedeniyle gözaltına alınmasının ifade hürriyeti ve basın özgürlüğü açısından sıkıntılı bir durum oluşturduğunu söyledi.
Müvekkillerinin yayına girmeden önce gözaltına alınmalarının özgürlük haklarının ihlali ve orantılı olmayan müdahale olduğunu ifade eden Ersöz, iki kişinin savcılıkta serbest bırakılmalarına yönelik taleplerini yineleyeceklerini kaydetti.
Barış Pehlivan, dün Halk TV’nin İstanbul’daki binasından çıkışta gözaltına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülmüştü. Seda Selek de İstanbul’daki evine giderken, Serhan Asker de Ankara’da gözaltına alınmıştı.
BAŞSAVCILIĞIN AÇIKLAMASI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan soruşturmaya ilişkin yapılan açıklamada, şu ifadelere yer vermişti:
“Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülmekte olan bir kısım soruşturmalarda ve mahkemeler nezdindeki kamu davalarında bilirkişi olarak görevlendirilen şahıslardan birinin 27/01/2025 tarihindeki Halk TV yayınında kendisiyle yapılan telefon görüşmesinin izinsiz olarak kayda alıp yayınlanmak suretiyle ifşa edilmesi, ayrıca bilirkişinin isminin hedef gösterilecek şekilde açıklanarak yargılananın seyrini etkilemeye yönelik sözler sarf edilmesi eylemlerine iştirak eden Barış Pehlivan, sunucu Seda Selek ve kanal sorumlu müdürü Serhan Asker hakkında Kişiler Arasındaki Konuşmaların Dinlenmesi ve Kayda Alınması (TCK md. 133/3) “Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaların kaydedilmesi suretiyle elde edilen verileri hukuka aykırı olarak ifşa eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve dörtbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur” ve Bilirkişiyi Etkilemeye Teşebbüs (TCK md.277) “Görülmekte olan bir davada gerçeğin ortaya çıkmasını engellemek veya bir haksızlık oluşturmak amacıyla, davanın taraflarından birinin, sanığın, katılanın veya mağdurun lehine veya aleyhine sonuç doğuracak bir karar vermesi veya bir işlem tesis etmesi ya da beyanda bulunması için, yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı hukuka aykırı olarak etkilemeye teşebbüs eden kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” suçlarından başlanılan soruşturma kapsamında şüpheliler yakalanarak gözaltına alınmıştır.”
İstanbul Haber Ajansı