• BIST 9680.94
  • Altın 3067.049
  • Dolar 35.4589
  • Euro 36.6657
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 8 °C
  • İzmir 12 °C

Emekli ikramiyesiyle almak artık hayal! Kurban fiyatları enflasyonu solladı

Emekli ikramiyesiyle almak artık hayal! Kurban fiyatları enflasyonu solladı
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kente giren kurbanlıklar pazarlarda satılmaya başlandı.

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaklaşık Kurban Bayramı öncesinde Meclis’te basın toplantısı düzenleyerek, kurbanlık fiyatlarının geçmiş yıllara göre kıyaslamasını yaparak vatandaşın alım gücünün ne kadar düştüğünü rakamlarla gözler önüne serdi.

Asgari ücretli bir vatandaşın geçen yıl maaşıyla iki adet küçükbaş kurbanlık hayvan alabildiğini anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu yıl asgari ücret 8 bin 500 lira oldu ama kurbanlık fiyatları ise 2 bin 790 liradan 12 bin liraya kadar çıktı. En düşük küçükbaş hayvan fiyatı 7 bin lira-12bin lira arasında. Geçen yılki maaşıyla 2 kurbanlık alan asgari ücretli bu yıl ancak bir tane kurbanlık alabiliyor” diye konuştu.

EMEKLİ İKRAMİYESİYLE KURBANLIK ALMAK HAYAL OLDU

Emeklilerin durumunun ise asgari ücretlilerinkinden daha vahim olduğuna dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Emeklilere bayram ikramiyesi ödenmeye başlandığı yıllarda bin lira olan ikramiye ücreti ile kurbanlık alabilen emekli, bu yıl ödenecek 2 bin liralık ikramiye ile torunlarına harçlık bile veremiyor. Emeklilerin kurban bayramı ikramiyesiyle kurbanlık alma ihtimali kalmadı” şeklinde konuştu.

Kurbanlık fiyatlarındaki artışı farklı istatitsikiverilerle ortaya koyan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2015 yılında bir binek otomobil fiyatı ile bugün ancak 1 adet kurbanlık besili büyükbaş hayvan satın alınabiliyor” dedi.

1 TON BUĞDAYA KARŞILIK 1 KÜÇÜKBAŞ KURBANLIK

Kurbanlık hayvanların fiyat artışı karşısında üreticilerin de mağdur olduğuna değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kuru tarım yapılan alanlarda bir dönümde 270 kilogram buğday elde edilebiliyor, ortalama 4 dönüm arazide 1 ton buğday alınıyor. Bu yıl buğday taban fiyatı 1000 liralık prim de dahil edilirse 9 bin 250 lira oldu. Yani buğday üreticisi 4 dönüm arazisinden elde ettiği 1 ton buğdayla ancak 1 adet küçükbaş kurbanlık satın alabiliyor” değerlendirmesinde bulundu.


YEM FİYATLARINDAKİ ARTIŞ, HAYVANCILIĞI SEKTEYE UĞRATTI

Kurbanlıklardaki aşırı fiyat artışına neden olan en önemli etkenlerin başında maliyet artışlarının geldiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ahır giderleri sürekli arttı. Kaba yem ve kesit yem fiyatları durdurulamıyor. Mera hayvancılığı tükendiği için kapalı alanlarda hayvancılık yapılıyor. Yeme sürekli zam geliyor samanın fiyatı 2 bin liraya geçti. Yem,elektrik, mazot, işçilik, veteriner hekim masrafı, bakım, ilaç gibi masraflar hat safhaya ulaştı” dedi.
ET FİYATLARI NEDEN ARTTI?

Maliyet artışları nedeniyle hayvan yetiştiricilerinin süt ineklerini ve gebe düveleri bile kesime göndermek zorunda kaldığını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu dönemde ister istemez kesime giden hayvan sayısı arttığı için et fiyatları yerinde saydı. Ancak bir süre sonra hayvan varlığı azaldığı için et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri fiyatları tavan yaptı. Bugün maliyetler arttığı için ve hayvan varlığı azaldığı için kurbanlık fiyatları da et ve süt fiyatları da arttı” ifadelerini kullandı.

50 KG’LIK YEM 500 LİRA OLDU, BESİCİ NE YAPSIN?

Hayvan varlığının azalmasının ithalatçı bir sürecin kapılarını araladığını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yurtdışından getirilen hayvanlarla, hayvan varlığı sorununu çözmek doğru bir yöntem değil. Küçük aile tipi işletmelerde hayvancılığın sürdürülebilirliğini sağlayacak politikalar uygulanmalı. Yem fiyatlarındaki artış durdurulmalı. Bugün 50 kilogramlık süt yemi 500 lirayı aşmış durumda. 1 litre süt satan bir besici bu parayla 1 buçuk kilogram yem alamıyorsa sürdürülebilirlik ortadan kalkar” diye konuştu.

İTHALATTAN VAZGEÇİLMELİ

Gürer, haksız rekabetle piyasaları bozan, istikrarsızlığa yol açan ithalat uygulamalarından vazgeçilmeden, buzağı ölümleri önlenmeden, kamu kurumlarının yaşanan sorunlara doğrudan müdahalesi ile çözüm üretilmeden bu sorunların çözülemeyeceğini de sözlerine ekledi.

DERİDEKİ TARTIŞMA YERİNİ VEKALETLEKURBAN KESİMİNE BIRAKTI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, basın toplantısında vekaletle kurban kesim işleminin son yıllarda yaygınlaştığına da dikkat çekerek, geçtiğimiz yıllarda küçükbaş kurban derilerinin toplanmasında yaşanan tartışmaların, derilerin değer kaybetmesi nedeniyle artıkla vekaletle kurban kesiminde yaşanmaya başladığına vurgu yaptı.

Kurbanın bağış yöntemiyle kesilmesi uygulamasının giderek yaygınlaşması nedeniyle Kurban Bayramlarının kendine özgü özelliğinin de sanki ortadan kalkmaya başladığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önceki dönemlerde deri toplama uygulamasında yaşanan tartışmaların, yeni dönemde canlı hayvanların vekalet yoluyla kesimi uygulamasında başladığını ifade etti.

İstanbul Haber Ajansı

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim