Kilis'te, "Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin Sağlık Statüsünün ve Türkiye Cumhuriyeti Tarafından Sunulan İlgili Hizmetlerin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında kurulan Kilis Göçmen Sağlığı Merkezi törenle açıldı.
İslahiye Caddesi üzerindeki Kilis Göçmen Sağlığı Merkezi açılışından önce halk oyunları ekipleri gösteriler sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra İl Halk Sağlığı ve Sağlık Müdürü Dr. Turgay Happani yaptığı konuşmada, daha önce iki Göçmen Sağlığı Merkezi açıldığını ifade ederek, "Bu göçmen sağlığı merkezinde kendi doktorlarımız ve sağlık personelimiz çalışıyor. Açılışı yapılacak olan Göçmen Sağlığı Merkezi özelliği Avrupa Birliği projesi kapsamında ülkemizde açılacak olan ilk Göçmen Sağlığı Merkezidir" dedi.
Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara da yaptığı konuşmada, 2011 yılına kadar obezitenin sadece insanlar için problem olduğunu zannettiklerini belirterek, "Obezitenin şehirler için de problem olduğunu gördük. Bir anda yüz binlerce insan kapınıza dayanınca bunu yaşıyorsunuz, yaşamaya devam ediyorsunuz. Şu anda Kilis'in merkez nüfusu 93 bin 300, konteyner kentler dahil 135 bin Suriyeli misafirimiz var. Biz bunlara göçmen demiyoruz. Biz bunlara mülteci demiyoruz, misafir diyoruz. Dünyanın diğer yerlerinden ayrılan bir özelliği var Kilis'in, kendi nüfusundan fazla Suriyeli olmasına rağmen asayiş olaylarının olmadığı tek yer. Belki, gece 24.00'te çıkıp dolaşacağınız bir şehir. Kilis'e Suriyeliler geldi, bir de yetmedi DEAŞ tarafından füzeler atıldı. Geçen yıl bu açık toplantıyı yapma imkanımız yoktu. 100'e yakın füze atıldı. Bir çok insanımız şehit oldu. Buna rağmen Kilis halkı, buradaki barış ortamını bozmadı" dedi.
AB Türkiye Delegasyonu İşbirliği Bölüm Başkanı Simona Gatti, Kilis Göçmen Sağlığı Merkezinin açılışının başlangıç olduğunu ifade ederek, "Daha çok yapılacak iş var. Amacımız 176 kliniğin hayata geçirilmesi, 500'ün üzerinde tıbbi destek biriminin çalışmaya başlamasıdır. AB mali yardım programı kapsamında 26 mobil sağlık destek birimi, 10 mental sağlık destek ünitesi kurulması için desteklerimizi sürdüreceğiz" dedi.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan ise "Suriyelilerin dertleri ile dertlenen herkes şu kavramları iyi biliyor. 2011 yılı Suriye'deki iş karışıklığın, iç savaşın, vahşetin arkasından en az 400 bin sivil insan hayatını kaybetti. 4.8 milyon ülkenin 3'te biri, yerini, yurdunu, yuvasını terk ederek, umudu komşu ülkelerde sığınmakta buldu. Bu insanların 3 milyondan fazlası bizim ülkemizde, Türkiye açık kapı politikası izleyen ülke, bu duruma seyirci kalan bir çok ülkeye inat, her türlü imkanı kardeşleri için seferber etti. Çünkü bizim kültürümüzde misafire evinde ne varsa hepsini açarsın, hatta kendimizde sakladığımızı bile açarız" diye konuştu.
Kilis Valisi İsmail Çataklı ise Suriye'de 600 bin civarında insanın yaşamını yitirdiğini ifade ederek, "7 milyonu Suriye içinde, 5 milyonu da diğer ülkelere göç etti. Çoğunlukla ülkemize olmak üzere 12 milyona yakın insanın yerinden yurdundan olduğu bir vahşet yaşanıyor, yanı başımızda öncelikle bu vahşetin sonlandırılmaması nedeniyle müesses nizamın temsilcisi konumunda olan, egemen güçlerin sorumluğunun takdirini heyetinize bırakıyorum. Bu süreç içerisinde ülkemize yaklaşık, 3 milyon civarında Suriyeli kardeşimiz göç etti" dedi.
Konuşmalardan sonra Göçmen Sağlığı Merkezinin açılışı yapıldı.