• BIST 9431.16
  • Altın 2499.059
  • Dolar 32.5976
  • Euro 34.8021
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 18 °C

Erdoğan'ı eleştiren MHP Grup Başkanvekili Akçay: Darbe üstüne darbe yapıyor

Erdoğan'ı eleştiren MHP Grup Başkanvekili Akçay: Darbe üstüne darbe yapıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını eleştiren MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Bazı arkadaşlar darbe teşebbüsünden bahsediyor. Ne darbe teşebbüsü...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarını eleştiren MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, "Bazı arkadaşlar darbe teşebbüsünden bahsediyor. Ne darbe teşebbüsü kardeşim. Bu açık, darbe üstüne darbe, darbe üstüne darbedir. Hem de bu kaçıncı darbedir." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu 47'inci birleşimini TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı yönetiyor. 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2014 yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısının TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesine devam ediliyor.

Genel Kurul'da konuşan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına lişkin, "Bazı arkadaşlar darbe teşebbüsünden bahsediyor. Ne darbe teşebbüsü kardeşim. Bu açık, darbe üstüne darbe, darbe üstüne darbedir; hem de bu kaçıncı darbedir. Şimdi "sistem değişti, bunu bana uydurun" diyor. İki maddelik bir anayasa yapmış kendisine. "Madde 1; Erdoğan her zaman haklıdır. Madde 2; Erdoğan'ın haksız olduğu durumlarda ikinci madde geçerlidir. Bugün genellikle Sayın Cumhurbaşkanının şu sözü tartışılıyor: Ben bu karara saygı duymuyorum ve karara uymuyorum. En az onun kadar vahim bir cümle daha var, ağır ceza mahkemesinin de bu karara uymaması gerektiğini söylüyor engin hukuk anlayışıyla. Şimdi, siz ceza mahkemesinin hâkimi olarak kendinizi bir düşünün. Bakalım hâkimler nasıl algıladı bunu, bir baskı olarak algılamadı mı? Bu yöndeki beyanlar yargıya müdahale ve suç sayılan bir talimattır. Bir ülkede aklı başında bir devlet adamı mahkemelerin bağımsız olduğunu, yargı kararlarına uymak gerektiğini, saygı duymak gerektiğini… Hukukun üstünlüğüne, hukuk devleti ilkesine atıf yapması gerekirken, devletin başı olan Cumhurbaşkanı maalesef Anayasa'da belirlenmiş görevlerine aykırı tutum ve davranışlar içerisindedir. Bu, görüş belirtme değil. Bir Cumhurbaşkanı devletin başı olarak böyle bir görüş belirtemez. Bu açıkça darbedir. Kınıyorum ve telin ediyorum. Buna karşı her türlü mücadeleyi vereceğiz." diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan'ın konuşmasının ardından söz aldı. Türkeş, "Onun (Tanju Özacan) babası rahmetliye çok sataşmıştı. Siyaseten benim yaptığımı Tanju beyin çocukları anlayacaktır. Türk Dil Kurumu'nun ilk Başkanı Samit Rıfat'tır. Agop Dilaçar ilk Genel Sekreter'dir ve hiç Başkanlık yapmamıştır." şeklinde konuştu.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ben gidiyorum, Türkiye'de çok şey yaşanacak" sözlerini hatırlatarak Türkiye'nin adeta taziye evine döndüğünü söyledi. Yürüyen savaşın saray savaşı olduğunu dile getiren Baluken, Reza Zarrab'ın İstanbul-Kemerburgaz'da 2.5 milyon dolara (7 milyon 250 bin TL) orman içinde villa aldığına dikkat çekti. Baluken, daha sonra terörle mücadele kapsamında şehit düşen bazı güvenlik görevlilerinin evlerini gösterdi. Bu sırada AK Partili milletvekilleri, bu duruma tepki gösterdiler.

Sataşmadan söz alan CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan ise "Ben kurum önemsiz demedim. Kurumun bağlı olduğu kişi bizim nazarımızda önemsiz dedim. Benim babamla ilgili güzel tespitte bulundu. Benim babamın hayatı siyaseten babanızın siyasi hayatıyla mücadele halinde geçti. Babam siyasi hayatta rahmetli Türkeş'i karşısında olduğu babanızı tutarlı bulduğu için her zaman rahmetle andı ve Fatiha okumayı bildi. Bir oğlum var; 20-30 yıl sonra size hitap ettiğim gibi sizi anlayacak. Rahmetli Türkeş'in oğlu Tuğrul Türkeş siyasal anlamda dönekti." şeklinde konuştu.

Bu sözler Meclis Genel Kurulu'nda gerginliği artırdı. Özcan'ın bu sözlerine AK Parti Milletvekilleri, sıralara vurarak tepki gösterdiler. TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı da milletvekillerini kullandıkları ifadeler konusunda uyardı. Şahısların kişilikleriyle uğraşılmaması gerektiğini vurgulayan Bahçekapılı, vekillere Meclis'in geçmişteki tutanaklarını okumalarını tavsiye etti.

Bu gerginlik devam ederken AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner de CHP sıralarına doğru yürüdü. Bir anda tansiyon yeniden yükseldi. Tartışmanın kavgaya dönüşmesini, araya giren diğer milletvekilleri önledi. Tartışmanın büyümesi üzerine Meclis Başkanvekili Bahçekapılı oturuma 15 dakika ara verdi.Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim